Sauna

Tahmelan Huvilan sauna lauteet
Tahmelan Huvilan sauna uimasilla
Tahmelan Huvilan sauna lauteet

Tahmelan Huvilan sauna Pyhäjärven rannalla. Unohtumaton saunakokemus vaativaankin makuun. Mahdollisuus kastautua Pyhäjärvessä myös talvisin. Olemme osa Tampereen Sauna Capital-verkostoa.

Yleiset saunavuorot tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin, mahdollisuus myös tilaussaunaan.

Seuraa meitä somessa

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Kannatamme. Perinnesaunottajat ylläpitävät saunaan ja saunomiseen liittyvää kulttuuriperintöä.Perinnesaunottajat ry:n kannanotto
26.1.2023

Arvoisat päättäjät

Kannanotto toimenpidealoite TPA 126/2022 vp:hen
(Toimenpidealoite yleisten saunojen saattamisesta virikeseteleiden piiriin)

Kannatamme aloitetta ja ehdotamme myös saunottajapalvelujen lisäämistä virikeseteleiden piiriin sekä tuloverolain päivittämistä siten, että sauna- ja saunottajapalvelut käsiteltäisiin samassa arvonlisäveroluokassa kuin muut kulttuuritoimintaan liittyvät palvelut.

Perustelut

Suomalainen saunakulttuuri valittiin ensimmäisenä suomalaisen aineettoman kulttuuriperinnön edustajana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle joulukuussa 2020. Saunalla on tuhatvuotinen historia ja se onkin erottamaton osa suomalaista kulttuuria ja elämäntapaa. Saunomisen lisäksi saunassa on parannettu ja pesty, juhlistettu ihmisen elinkaaren vaiheita ja vuodenkierron merkkipäiviä sekä edistetty yksilön ja yhteisön hyvinvointia lukuisin eri tavoin. Se on tarjonnut vuosien saatossa myös monelle työpaikan.

Kuten alkuperäisessä toimenpidealoitteessa kerrotaan, saunaperinteen jatkuvuuden turvaamiseksi Museovirasto on sitoutunut Suomen valtion valtuuttamana yhdessä saunayhteisöjen sekä saunakulttuuria edistävien toimijoiden kanssa vaalimaan ja nostamaan esille sen merkityksellisyyttä osana tapakulttuuria ja hyvinvointia.

Suomessa on virkeä perinnesaunottajien verkosto sekä muita saunotus- ja pesijäpalveluja tarjoavia ammatinharjoittajia, jotka toiminnallaan ylläpitävät ja kehittävät kansanperinteeseen pohjautuvaa aineetonta hoitosaunakulttuuria. He varmistavat omalla työllään, ettemme kadota tätä osaa kulttuuriperinnöstämme.

Saunottajapalvelujen kulttuurin ja hyvinvoinnin yhdistelmä on suomalainen erikoisuus. Saunalaulut, runot ja loitsut, erilaiset elämän taitekohtiin tai vuodenaikoihin liittyvät saunotukset pitävät yllä ikiaikaista sanallista ja ritualistista perinnettä, joka yhdistää hyvinvoinnin kulttuuriin sekä ihmisen yhteisöönsä. Ne soveltuvat erinomaisesti työyhteisöjen tyhy- ja tyky toimintaan ja tukemaan työntekijän fyysistä ja psyykkistä jaksamista ja hyvinvointia.

Kannanotossamme ammattimaiset saunottajapalvelut tulisi tunnustaa kulttuuritoiminnaksi, kuten myös saunominen yleisissä saunoissa. Tällä hetkellä saunottajien tuottamat palvelut eivät lain määritelmän mukaan kuulu kulttuuritoiminnan piirin, ja tämän vuoksi kulttuuriseteli ei käy maksuvälineenä saunassa tai ostettaessa saunottajien palveluita.

Tuloverolakia tulisi myös päivittää siten että sauna- ja saunottajapalvelut käsiteltäisiin samassa arvonlisäveroluokassa kuin muut kulttuuritoimintaan liittyvät palvelut. Tämä olisi ensisijaisen tärkeää ammatinharjoittamisen kannattavuuden ja kulttuuriperinnön jatkumon kannalta.

Pyydämme teitä käsittelemään asiaa eduskunnassa siten että myös saunottajien tuottamat palvelut huomioidaan lakiuudistuksessa.

Lämpimin terveisin,
Perinnesaunottajat ry:n hallitus

Kannanottoa tukevat seuraavat tahot:

Suomen saunakulttuuri ry
Saunarinki
Sauna from Finland
Rajaportin sauna/ Pispalan saunayhdistys
Perinnesaunottaja- koulutus
Suomen kupparit ja saunaterapeutit ry.
Saunaterapia -koulutus
Terhen Oy
Lehmonkärki resort
Villa Furuvik
Saunat.fi
Marja-Liisa Honkasalo, lääkäri, kulttuurintutkija
Leena Larva, naistentautien erikoislääkäri, turvesaunotuksen asiantuntija, IPS balneologisen jaoksen puheenjohtaja 2011-2015
Kaarina Kailo, tietokirjailija, taiteilija, kulttuurintutkija
Dalva Lamminmäki, perinteentutkija
Heikki Lyytinen, tietokirjailija
... See MoreSee Less

Kannatamme. Perinnesaunottajat ylläpitävät saunaan ja saunomiseen liittyvää kulttuuriperintöä.

Sunnuntai. Kaksi saunaa kuumana. Huvilan perinteinen ja Sotkan sauna. Molemmat saunat yhdellä kertamaksulla käyttöön.

Sunnuntain saunamme ovat sekasaunoja, ota mukaan uikkarit, pyyhe ja lipokkaat. Bussi numero 10, pysäkki Hirvikatu ja sitten vain Hirvikadun päähän rantaa kohti. Astu sisään Huvilalle, hengitä syvään ja RELAX!)

Ja ps. meiltä saatavilla jo ennakkoon 10 vuoron kortteja (70€, eläkeläiset ja opiskelijat 65€). Sunnuntain sauna 1,5vuorokertaa.

Ja Huvilalta EI täydy lähteä nälkäisenä pois. Tarjolla on Stacyn New York teeman mukaisesti herkkuja niin isompaan kuin pienempään nälkään.
... See MoreSee Less

Sunnuntaina 15.1. saunotaan urakalla. Alex lämmittää Huvilan perinteisen saunan SEKÄ mystisen Sotkan saunan. Sotkan sauna on kerännyt jo laajan ystäväjoukon ja se lämpiää näin aina sunnuntaisin. Saunat ovat kuumina klo 13 alkaen aina klo 18 asti. Ei ennakkovarauksia. Sekasauna, uimapuku mukaan. Saunamaksulla 12€ pääsy molempiin saunoihin. Kerää viiden hengen porukka, ja yksi pääsee ilmaiseksi.

Popup kokkimme Fabian on myös saunan ja avanto-uinnin suuri ystävä. Fabian rakastui avantouintiin joitakin vuosia sitten ja on päässyt myös kisaamaan harrastuksestaan. Hän on virallinen Meksikon avantouinnin mestari! Fabian kokkaa chicken currya (saatavilla myös vege versiona). Ovet avautuvat Huvilalle klo 12.
Näitä kahta kun kuuntelee, niin näkee meille itsestäänselvät kokemukset uudessa valossa. Elämme ainutlaatuisessa kulttuurissa. Sauna ja avanto. Tervetuloa!
... See MoreSee Less

Lisää